adidas Stan Smith

  • Sneakers

Pharrell Williams designade sin egen version. A$AP Rocky gillar att ha den på sig när han promenerar. Sneakertidningar hyllar den som en av historiens bästa sneakers - Adidas Stan Smith. Lär dig mer!

  • NYHETER
23 resultat
adidas Originals
ÅTERSTÄLL

STAN SMITH, FOREVER

STAN SMITH, FOREVER

Under årtionden har Stan Smith gång på gång visat vilken potential en sportsko kan ha. Från och med 2021 kommer han att visa oss vilken potential en miljömedveten sneaker kan ha.

ADIDAS ORIGINALS

Tidlös. Okomplicerat. Mångsidig. I mer än 50 år har adidas Stan Smith varit en favorit. Den här moderna versionen har en återvunnen överdel och en miljövänlig konstruktion som en del av adidas åtagande att endast använda återvunnen polyester senast 2024.

Stil möter hållbarhet.

Den nya Stan Smith, som är en blandning av mode och funktionalitet, bevisar att hållbarhet inte behöver ske på bekostnad av stilen. Den vita PRIMEGREEN-överdelen av återvunnet material sticker ut mot en off-white yttersula. Den gyllene bokstaven är ett subtilt blickfång.

MAKE YOUR STATEMENT.

Tidlös i ordets rätta bemärkelse.

Som en del av adidas uppdrag att stoppa plastavfallet lanserar adidas Originals sina ikoniska sneakers med hållbara material. Steg för steg går vi mot en grönare framtid. Utan att ändra sitt signaturutseende har Stan Smith fått en återvunnen överdel som en del av Primegreen-serien. Primegreen innehåller olika återvunna funktionella material. 50 % av överdelen är tillverkad av återvunnet material. Tillverkad utan användning av nyproducerad polyester. Stil och hållbarhet ska inte bara gå hand i hand - de hör också hemma på dina fötter.

ADIDAS ORIGINALS

STAN SMITH, FOREVER

ADIDAS STAN SMITH

När Robert Haillet avslutade sin karriär 1971 tog saker och ting en vändning som Stan Smith aldrig hade kunnat förvänta sig. 1965 lanserade adidas den första tennisskon med en överdel av läder och inledde därmed en liten revolution. Precis som adidas Superstar, storebror från basketplanen, gav den nya materialkonstruktionen mer stöd och skyddade ligament och fotled. Spelare som gillade den nya uppställningen pratade därför snart om den bästa skon i branschen. Horst Dasslers koncept hade fungerat.

Men sonen till Adi Dassler, företagets grundare och gudfader, ville inte låta det stanna vid det. För att göra den nya sneakern ännu mer populär letade han efter ett ansikte och hamnade hos Robert Haillet, som till en början lånade ut sitt namn till den nya skon. Tills han avgick 1971 och sökandet började om på nytt. Händelseförloppet. Den ledde Horst Dassler via agenten Donald Dell direkt till Stan Smith. Han hade tidigare sprungit fram och tillbaka längs baslinjen i de lärkskor som hade varit vanliga fram till dess - och det med framgång.

1971 vann amerikanen Stan Smith US Open och året därpå även Wimbledon. Varumärket fick ett nytt ansikte för sin tennissko, Smith fick ett outfitterkontrakt som försäkrade honom en heltäckande marknadsföring och andelar i försäljningen av sneakern. Den klassiska "vi vinner, du vinner"-situationen. Det var dock inte förrän 1978 som adidas döpte om sin sneaker till "adidas Stan Smith" och tryckte Smiths profil på tungan. Ikoner skapas inte över en natt.

Den rena designen smälte nästan samman med tennisbanan, men passade lika bra på gatan, och adidas Stan Smith öppnade dörren till modevärlden. Ännu mer intensivt efter att adidas hade infört ett litet marknadsföringsstunt: alla som ville köpa en ny Stan Smith mellan 2012 och 2013 blev besvikna. Sortimentet. Plötsligt var den fattigare på en av sina mest framstående medlemmar.

För att frigöra den från sin roll som massprodukt slutade adidas helt enkelt att tillverka Stan Smith. Efterfrågan genom knapphet. Planen fungerade. Helt och hållet. År 2014 gjorde sneakern comeback, inte helt tyst förstås. Pharrell fick sin egen modell, Giselle Bündchen, som poserade på omslaget till Vogue Paris i adidas Stan Smith. Nya färgställningar gav den rena, legendariska silhuetten en ny skepnad.

De fick sällskap av varianter med Boost-dämpning eller Primeknit-överdelar. Plötsligt bar A$AP Rocky och Pharrell en sneaker som började i tennis för att slutligen hamna på försäljningsavdelningen. Samtidigt kom samarbeten med Yohji Yamamotos Y-3, Raf Simons och Pharrell själv. adidas Stan Smith har till och med dykt upp i låtar. Idag har adidas sålt över 50 miljoner Stan Smith-skor. Ingen kunde ha förväntat sig det 1971.

EGENSKAPER HOS ADIDAS STAN SMITH

Ren. Det räcker med ett enda ord för att förmedla det första, andra och tredje intrycket av adidas Stan Smith. Vit är sneakers traditionella färg, och i originalet fanns gröna markeringar på hälen, som sedan länge har färgats i en annan färg. Ovanpå det lyser adidas Trefoil-logotyp och under den en Stan Smith-skrift, medan Smiths profil pryder tungan. De berömda tre ränderna? Bara en antydan om perforeringar på insidan och utsidan.

Det viktiga är minimalism och enkelhet. Reduktion till det väsentliga. Den finns också i de olika färgerna och varianterna som vi också har i vårt adidas Stan Smith-sortiment. Vissa modeller är tillverkade av mocka i stället för det vanliga släta lädret och du kan säga adjö till rent vitt. Andra ersätter skosnörena med tre kardborreband. Den stilrena designen förblir konstant, utan vilken en adidas Stan Smith helt enkelt inte är en adidas Stan Smith.

VIKTIGA FAKTA OM ADIDAS STAN SMITH

  • (Ursprungligt) namn: adidas Robert Haillet
  • Första utgåvan: 1965
  • Första färgsättning: Vit/grön
  • Designer: -
  • Prisintervall: 80 till 120 euro

HUR KAN DU KOMBINERA ADIDAS STAN SMITH?

De som verkar ha uppfunnit den visuella återhållsamheten hittar alltid rätt ackompanjemang överallt. Med sin stilrena siluett, sina diskreta färger och sin diskreta look är adidas Stan Smith perfekt för alla minimalistiska kläder. De mörka jeansen.

Den avslappnade övertröjan. Monokrom stil. Allt ser ut som om det var gjort för varandra. Du kan också bära adidas Stan Smith med en hoodie, kombinera den kultförklarade sneakern med en T-shirt eller en halsduk. Till och med chino passar bra ihop med Stan Smith.

ADIDAS STAN SMITH PÅ KELLER X

Nyansen skapar skillnaden. Med Stan Smith ger bara några få färgade fläckar en helt annan look, ett nytt yttre - och hos Keller x kan du hitta sneakern i adidas Stan Smith-butiken med den klassiska gröna varianten samt svarta eller himmelsblå detaljer. Vitt läder är naturligtvis ett måste.

Den pastellfärgade mockaversionen fungerar dock också bra och du kan fästa din nya sko med kardborreband i stället för att knyta den. Du kan beställa sneakers online på Keller x och få dem levererade till din dörr.