adidas Superstar

  • Sneakers
  • Kläder

Basketrevolutionen möter streetwear-ikonen med ett eget hiphopspår. Historien om adidas Superstar skulle räcka till två eller tre sneakerserier. Lär dig mer!

  • NYHETER
19 resultat

ADIDAS SUPERSTAR

"Utan skosnören i dem?" Run DMC levererade inte en universellt användbar klädguide. Men Reverend Run, D.M.C. och Jam Master Jay var ansvariga för den stora satsningen på adidas Superstars andra karriär. Träningsoveraller. Sneakers utan skosnören. Tungan som sticker ut. Plus ett eget spår. Det som började 1970 som en revolution av basketskor använde den andra utbildningsvägen för att förvandlas till en viktig del av streetwear och popkultur. Grundidén var lika enkel som effektiv. Canvas sneakers, särskilt Converse Chuck Taylor All-Star, hade tjänat NBA väl i åratal. Men nu sökte spelarna efter något nytt. De ville ha mer stabilitet och dämpning, så de började med att byta till modeller med höga toppar i läder. Det som saknades var det platta alternativet. Kom med adidas Superstar. Den första basketskon någonsin som kombinerade en låg silhuett med en läderöverdel, och den gav också mer stabilitet och dämpning.

Det var ett erbjudande som ligans superstjärnor inte kunde tacka nej till. Kareem Abdul-Jabbar firade sin Skyhook i den nya adidas-kollektionen. Jerry West, som trots allt är förlagan till NBA:s logotyp, bar också superstjärnan - och vid ett tillfälle bar till och med 75 procent av ligan den. Men varje revolution muterar så småningom till normalitet och senare till en relik. Framsteg. Det kunde inte bromsa adidas Superstar. Istället ändrade sneakern riktning. Run DMC tog in den i popkulturen, dedikerade sin låt "My Adidas" till den, drev metamorfosen framåt och blev senare till och med den första musikaktören att skriva ett avtal med ett sportmärke. adidas Superstar befäste snabbt sin status som en viktig del av det kultiverade streetwear-utseendet. Popkulturen hade fattat tycke för adidas? karaktärssilhuett och tog på sig det. Missy Elliot skapade sina egna Superstar-versioner, liksom Pharrell Williams. Det fanns också samarbeten med Prada och modellen Blondy McCoy, och Run DMC fick också sin egen adidas Superstar till jubileet. Först och främst i den grundläggande inställningen med skosnören, förstås.

EGENSKAPER HOS ADIDAS SUPERSTAR

Att uttrycka karaktär utan att vrida på volymknappen för mycket är en konst som knappast någon sneaker behärskar på ett så avslappnat sätt som Superstar. De tre adidas-ränderna plus Trefoil-logotypen. Den minimalistiska designen i sin ursprungliga form behöver inte mycket mer. Bortsett från denna detalj skiljer Superstar från mängden och även från Stan Smith, som släpptes nästan samtidigt och som bygger på samma konstruktion av sula och häl: Den tjocka gummitoppen, vars signaturmönster gav sneakern namnet Shell Toe och är utgångspunkten för sneakerns rena läderöverdel. Likaså är den låga skärningen en viktig del av silhuetten. Förresten, den höga versionen av Superstar anses vara adidas? Pro-modell. Dessutom har nya utvecklingsstadier, specialutgåvor och samarbeten lagts till gång på gång under årtiondena.

Vintage har till exempel en något plattare och finare tåhätta, medan adidas Superstar 1 liknar modellen från 80-talet som följde med Run DMC till deras spelningar. adidas Superstar 80s ligger däremot mitt emellan de två andra versionerna. WS1- och WS2-modellerna är återigen resultatet av en intern designworkshop från adidas och erbjuder därför nya detaljer som bryter upp den rena designen, men som aldrig förråder den. För kvinnor finns också den reducerade adidas Superstar Lite, som är så ren att den inte ens behöver de tre ränderna på sidan. Under kallare dagar tar damvärlden adidas Superstar Boot under fötterna.

VIKTIGA FAKTA OM ADIDAS SUPERSTAR

  • (Ursprungligt) namn: adidas Superstar
  • Första utgivningen: 1969
  • Första färgsättning: Vit/Svart
  • Formgivare: Formgivargruppen kring Chris Severn
  • Prisintervall: 80 till 140 €

HUR KAN DU KOMBINERA ADIDAS SUPERSTAR?

Det behöver inte vara en träningsoverall. Det fungerar också, men å andra sidan är minimalismen i adidas Superstar bortkastad om du inte drar full nytta av den. Jeans. Monokrom tröja. En avslappnad denim- eller bomberjacka. Det är så snabbt som klädseln står över superstjärnan. På sommaren räcker det med en T-shirt eller en avslappnad skjorta och eventuellt shorts. Tack vare sitt rena, diskreta utseende kan Superstar kombineras helt fritt och understryker än en gång sin status som ett viktigt streetwear-modell.

ADIDAS SUPERSTAR PÅ KELLER X

Den äkta adidas Superstar OG i vitt och svart. Plus svarta eller pastellfärgade färger. På Keller x hittar du hela sortimentet av adidas Superstar online, inklusive specialkollektioner som Boot, Lite och WS1. Delvis skiljer nyanser i vår adidas Superstar-butik, delvis snittet. Sneakerlegenden ser alltid vördnadsfullt på sina rötter och håller dem troget. Den enda utmaningen är att välja din personliga favorit bland det stora urvalet i vår adidas Superstar-butik. När du har bestämt dig kan du beställa online.