Saucony Originals

Saucony ett företag med mer än 120 års tradition och erfarenhet av att göra skor och som vet hur löparskor ska se ut. Saucony Originals tar steget ännu längre. Varumärkets mest framgånsrika löparsko som utvecklades på 1980-talet har fått en nytändning. Saucony Originals kombinerar gårdagens design med dagens teknik och material. Så skapas en sneaker som du kan använda för träning och löpning. Vintagemodellen passar även som cool streetstyle eller avslappnad fritidslook. Låt dig inspireras av Saucony Originals och njut av innovationshöjdpunkerna från guldåren på 80-talet. Läs mer!

 • NYHETER
49 resultat
CLOSE

Kön

MÄRKE (1)

STORLEK

Från den lilla skofabriken Saucony ...

År 1898 bildades Saucony Shoe Manufacturing Company i Kutztown, Pennsylvania. Fyra unga företagare grundade skofabriken i en tegelbyggnad Vid Saucony Creek. Så kallade de sitt företag, som för övrigt uttalat "so-ko-ni". Kanske har företaget utvecklats i riktning mot löparskor ända fram till idag, då det första olympiska maratonet ägde rum två år innan det grundades. Under 1910 producerade företagarna redan 800 skor om dagen, men fortfarande inga löparskor. År 1968 flyttade Saucony till Cambridge i Massachusetts, där det fortfarande ligger.

... För det första Saucony löparsko med dubbar

Från det första maratonloppet och de följande 50 åren upptäcker idrottare från hela världen löparsporten. De sprang i vanliga läderskor som producerades av Saucony och andra skofabriker, med dubbar eller till och med barfota. Löparskor var okända vid den här tiden. Saucony ville ändra på detta. 1958 producerade det amerikanska varumärket sina första löparskor. 7446 bestod av lätt känguruläder och hade långa dubbar.- Perfekt för löpning över fält och ängar eller sandbanor, men inte designad för vägar. Det tog många år innan Saucony fick ut den första löparskon för löpning på vägar på marknaden. Den som ändrade allt var den första amerikanen som tog guld i det olympiska maratonloppet. Frank Shorter utlöste ett brinnande intresse för löpning i USA efter sin seger år 1972. Det var börjarn för varumärket Saucony för löparskor.

Det gyllene 80-talet: Det börjar löpa på

1977 fick företaget utmärkelsen "Bästa kvalitet" för sina löparskor från Consumer Reports. Om Saucony dessförinnan hade varit ett nischmärke blev det nu allt mer välkänt. Löparskorna blev snabbt populära skor bland löpare. Under 1980-talet vilade tillverkaren inte på sina lagrar utan fick fler och fler framgångar med ständigt nya löparskor. Sauconys största framgång var nog Rod Dixons seger i maratonloppet 1983. Hans löparskor var platta Dixon tävlingsskor. Maratonlöpare hade utvecklat dem tillsammans med Saucony-ingenjörerna. Det gjorde varumärket berömt och älskat i hemlandet. Så designades många framgångsrika löparskor under 1980-talet. Det var grundstenen för märket Saucony Originals 30 år senare.

Originalet Saucony Originals

Det var Originals från 80-talet som tog märket till nya framgångar och gjorde det till en riktig trendsettare. Elitidrottare hade Saucony Originals liksom passionerade amatörsportare. Till performer-, tävlings- och träningsskorna hörde följande modeller:

 • 1980: Trainer 80-modellen - den bekväma träningsskon
 • 1981: Jazz-modellen - fick utmärkelsen "Bästa kvalitet"
 • 1984: DXN Trainer - designade av maratonvinnaren Rod Dixon
 • 1985: Shadow Original - med mjuk EVA
 • 1985: Bullet-modellen - med dubbar
 • 1988: Azura ST - lätt performer
 • 1989: Shadow 5000 - före sin tid
 • 1991: Grid SD-modellen - ikonen med nytt dämpningssystem
 • 1991: Shadow 6000 - stabil och stödjande för långa sträckor
 • 1993: Grid 8000-modellen - ny komfort genom böjd design
 • 1994: Grid 9000-modellen - med plyschfoder

Fler innovationer från Saucony

Idéerna med dubbar kommer från 1950-talet. Det moderna genomförandet var en mindre revolution inom längdskidåkningen 2003. Kilkenny XC Spike skapades i samarbete med elitutövare och är särskilt lätt och bekväm. Den profilerade sulan ger tillsammans med spikarna bra grepp på mjuk mark . Den mjuka ovandelen omsluter smidigt foten. Den ger både stöd och rörelsefrihet. Saucony har sedan 1980-talet lagt stor vikt vid samarbete med idrottare. Så blev Kinvara 2009 ytterligare en milstolpe när det gäller komfort och tillverkningsprocess. Dämpningen var fortfarande bra, men för första gången användes ett 4 mm hålrum mellan framfot och häl. Löparkänslan blev tydligt naturligare och vikten lägre. Erfarenheten från den första reducerade löparskon förändrade Sauconys produktsortiment och hela branschen.

De aktuella varianterna: Saucony Originals

De största framgångarna fick företaget Saucony med sina löparskor Originals under 1980- och 90-talen. De aktuella utgåvorna av löparskorna anknyter till dessa. De legendariska stilarna lever vidare i varumärket Saucony Originals. Dessa skors framgångsrika design har fört detta varumärke in i vår tid. Innovativa funktionsmaterial och förbättrade dämpningssystem tar Saucony Originals in i framtiden även tekniskt sätt. Beroende på modell förblev designen densamma eller fick en lätt remake. Snygga färgtoner och tidsenliga färgkombinationer gör vintage-modellerna till en toppmodern löparsko och klassisk sneaker.

Saucony Originals: den snabba Azura-sneakern

Löparskon Azura kom ut igen på marknaden igen efter 30 år. Denna Saucony Original har behållit sin klassiska färg. Med lysande strek på vit bakgrund är den ett riktigt blickfång. Redan i sin första utgåva var Azura något speciellt: en äkta performance-löparsko som sitter lätt runt foten och som du snabbt kan sätta på dig. Materialen har inte mycket med den ursprungliga Azura att göra. Den snygga sneakern övertygar med sin mocka-look, dock av syntetisk mikromocka. Det vattenavvisande och robusta materialet blandas med ripstop-mesh. Mesh-material är andningsbart och ger en luftigare look på olika ställen. Sulan har bra grepp och är uppbyggd i många lager. Stabiliseringen är av TPU och mellansulan av EVA. De olika stora trekanterna på undersidan av löparsulan ger bra grepp. Det bästa med detta är, förutom prestanda och dämpning, framför allt den snygga looken. Sulan är uppdelad i olika skikt, alla i olika färg. Dessa färger passar till de olika, överlappande materialen. Med samma färger som i sulan får den en spektakulär design. Azura-skon var en hit för 30 år sedan, idag är det en vintage-sko som känns modernare än någonsin. Du kan använda den till både träning och löpning. Eller så kan du helt enkelt ha Saucony Original Azura på din fritid som sportig och samtidigt snygg sko.

Saucony Original: Shadow 5000 Vintage Sneaker

Mer olika skulle Saucony Original-modellerna knappast kunna vara. Medan Azura är en iögonfallande löparsko, fortsätter Shadow 5000 att imponera med sin diskreta och eleganta estetik. Äkta mocka i olika subtila nyanser ger löpskon inte bara stabilitet utan även en högkvalitativ look. Inslag av nylon- och meshmaterial ger en behaglig temperatur i skon och hög andingsbarhet. Överlappningen av olika material i utseende och funktion ger en distinkt design. Skaftet är bekvämt vadderat och färgat. Det vadderade fodret ger en hög bärkomfort.

Den flerfärgade Saucony Original Shadow-logotypen under snörningen fångar ögat och det gör även de kontrasterande vita snörena. Vintage-löparskon Shadow 5000 från Saucony Originals passar perfekt till din streetwear-outfit. Den yttre sulan är av enfärgat svart gummi. Den breda mellansulan är ljus och har olika färg beroende på modell. Med den för Saucony typiska triangeln på främre delen av sulan får du förstklassigt grepp, till och med vid vått väglag. Shadow 5000 är en högkvalitativ och bekväm sneaker med vintage-look. Naturligtvis fungerar löparskon för din träning. Den smala löparskon passar dessutom perfekt till fritiden. Vare sig du har jeans eller manchester-byxor är Saucony Original Shadow 5000 Vintage bekväm och anpassningsbar.

Alltid ny: Saucony Original

Att göra något framgångsrikt ännu mer framgångsrikt: Saucony Original blandar äldre design med nya innovationer - förenade i en löparsko. Sneakern har en fantastisk vintage-design. Bärkomforten kommer från 120 års erfarenhet av skotillverkning. Samarbetet med elitidrottare som har pågått i decennier har genererat högkvalitativa löparskor för löpare. Saucony Originals uppstod också genom samarbete - denna gång med designers. Så kom vintage-sneakern till, med en riktigt snygg design. Saucony Originals fortsätter att presentera nya framgångsrika modeller på marknaden. I snygga, moderna färger och med moderna material inspirerar sneaker-skorna dig varje gång. Välj din favoritmodell och kombinera sneakers från Saucony Original med dina vardagskläder för en personlig stil.